Tunnistuspalvelun kehitystyö etenee

Näin kevään edetessä vauhdilla myös tunnistuspalvelun kehitystyö etenee. Kehitystyötä tehdään ketterin kehitysmenetelmin osaavan scrum tiimin voimin. Olemme edenneet joulukuussa 2014 valmistuneesta POC (Proof Of Concept) vaiheesta pitkin harppauksin. Tällä hetkellä kehittämisessä keskitytään tunnistuspalvelun core – toiminnallisuuden edelleen kehittämiseen ja tunnistuspalvelun kyvykkyyksiin skaalautua takaamaan palvelun saatavuus kuormittavissakin tilanteissa. Tunnistuspalvelun kehitysversion toimivuus on todettu onnistuneena tunnistustapahtumana testiympäristössä läpi koko ketjun aina tunnistuslähteeltä asiointipalveluun ja lisäksi kuormitustestaukset ovat antaneet lupaavia tuloksia. Tietoturvalla on erittäin merkittävä rooli, jota kehitetään yhdessä tietoturva-ammattilaisten kanssa jatkuvana prosessina kiinteänä osana jokaista sprinttiä.

Kehityksessä tulemme painottamaan asiakkaiden liittymisen helppoutta tunnistuspalveluun. Rakennamme mahdollisuuksia asiointipalvelulle liittyä tunnistuspalveluun hallintaliittymän kautta tavoitteenamme nopeuttaa ja helpottaa tunnistuspalvelun käyttöönottoa asiointipalveluille. Hallintaliittymän kautta on luonnollisesti tarjolla mahdollisuus liittyä yhden luukun periaatteella myös rooli- ja valtuutuspalveluun, näkymiin sekä palveluväylään. Ajoittain kuulee kysymyksen, mitä välineitä voin käyttää tunnistautumiseen palvelussa? Nykyiset markkinoilla olevat tunnistusvälineet tulevat toimimaan tunnistuspalvelussa myös tulevaisuudessa. Jatkossa tarjotaan kansalaiselle myös mahdollisuus käyttää sosiaalisen median tunnistautumista yhtenä vaihtoehtona asiointipalveluissa, joissa riittää kevyt tunnistautuminen. Asiointipalvelun on mahdollista vaatia käyttäjältä vahvempaa tunnistautumista asioinnin niin vaatiessa, vaikkapa tietojaan muutettaessa tai hakemusta jättäessä.

Olemme vaiheessa, jossa olemme nähneet kehitysympäristössä tunnistamisen toimivuuden ja odotamme mielenkiinnolla asiointipalveluiden kanssa aloitettavia yhteisiä testejä. Keskeisiä kumppaneita tässä vaiheessa kehittämistyötä ovat työ- ja elinkeinoministeriö, ministeriön hallinnonalan virastot ja verohallinto. Lopuksi täytyy mainita vielä sananen lähdekoodista. Tunnistuspalvelun lähdekoodi tullaan julkaisemaan avoimen lähdekoodin lisenssillä kevään aikana. Lisenssimalli ja lähdekoodin hallintamalli ovat asiakokonaisuuksia, joita parhaillaan työstämme.

 

Kirjoittaja toimii Väestörekisterikeskuksen kansallinen palveluarkkitehtuuri-yksikössä hankepäällikkönä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vahvistus * Aikaraja ylittyi. Lataathan CAPTCHAn uudelleen painamalla päivitys-ikonia.