Suomi.fi-verkkopalvelua kehitetään tukemaan sote- ja maakuntauudistuksia – prototyyppi tulossa käyttäjäyhteisöön

Suomi.fi-verkkopalvelua kehitetään tukemaan hallituksen sote- ja maakuntauudistuksia. Ns. SuoJa-hankkeen aikana Suomi.fihin kehitetään alueellisia näkymiä palveluihin ja opastaviin sisältöihin, joiden avulla käyttäjät voivat tarkastella oman maakuntansa palveluita ja muita maakunnan sisältöjä. Tämän lisäksi verkkopalvelu tukee sote-uudistuksessa toteutettavaa sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapautta niin, että Suomi.fissä käyttäjä voi vertailla sote-keskuksia ja niissä tarjottavia palveluita. Lue lisää Suomi.fi-verkkopalvelun jatkokehityksestä tästä artikkelista.

Valinnanvapauden piiriin kuuluvien palveluiden vertailua varten rakennetusta käyttöliittymästä on juuri valmistunut ensimmäiset prototyypit. Prototyyppiä on työstetty tiiviissä yhteistyössä Kelan Omakannan kanssa. Tulevaisuudessa käyttäjä tekee oman sote-keskuksen valinnan valinnan Kelan Omakanta-palvelussa.

­–Prototyypit ovat ensimmäisiä luonnoksia siitä, miten alueellisuus ja sote-palvelut näkyisivät osana Suomi.fi-verkkopalvelua. Proton tueksi tehtiin myös käyttäjähaastatteluita, kertoo Mari Kervinen, Suomi.fi-palveluiden käyttäjäkokemuksesta vastaava erityisasiantuntija.

Prototyyppikuvat julkaistaan kaikille kommentoitavaksi, Kervinen kertoo. Väestörekisterikeskus tiedottaa tästä Suomi.fissä sekä Suomi.fin ja Väestörekisterikeskuksen some-kanavilla. Käyttöliittymäkuvat lähetetään myös keskeisille sidosryhmille, esimerkiksi maakuntien eri verkostoihin ja Kelalle. Kuvat tulevat myös kommentoitavaksi Suomi.fi-käyttäjäyhteisöön, jossa on mukana noin 200 eri-ikäistä suomalaista.

–Suunnitelmia jatkojalostetaan saatujen kommenttien perusteella ja lähdetään myös hyvin pian toteuttamaan itse palveluun, Kervinen kertoo.

Seuraava tärkeä etappi kokeilussa koittaa ensi syksynä, kun valinnanvapauspilotointi alkaa. Silloin Suomi.fi tukee sote-keskusten vertailua pilotoivilla alueilla ja ohjaa käyttäjän tekemään lopullisen valintansa Kelan Omakantaan.

–Pilotoinnin käynnistyminen on toki vasta ensimmäinen etappi ja tavoitteemme on kehittää Suomi.fin sisältöjä ja toiminnallisuuksia yhteistyössä maakuntien ja sote-toimijoiden kanssa koko jatkokehityshankkeen ajan, toteaa Väestörekisterikeskuksen sote-kehityspäällikkö Matti Hiltunen.