Suomi.fi-palveluiden käyttöönotto siirtyy keväällä Palveluhallinta-sivustolle

Kansallisen palveluarkkitehtuurin viestintäkanava esuomi.fi korvautuu uudella Palveluhallinta-verkkopalvelulla Suomi.fi-palveluiden osalta. Palveluhallinnan kautta organisaatio asioi Väestörekisterikeskuksen kanssa sähköisesti. Palveluhallinta tarjoaa keskitetyn näkymän Suomi.fi-palveluiden käyttöönottoon, sen vaiheisiin ja käyttöönoton aikana haettaviin tietolupiin sekä niistä saataviin päätöksiin.

Esuomi.fi jatkaa ohjelman viestintäkanavana ainakin vuoden 2017 loppuun saakka, mutta Suomi.fi-palveluiden käyttöönotto tapahtuu huhtikuusta alkaen osoitteessa palveluhallinta.suomi.fi. Ensimmäisinä uuteen palveluun siirtyvät Suomi.fi-tunnistus, -palveluväylä ja -valtuudet. Loput Suomi.fi-palvelut siirtyvät Palveluhallinta-sivustolle vaiheittain kevään aikana.

Mikä Suomi.fi-palveluhallinta on?

Suomi.fi-palveluhallinta on palveluita käyttöönottaville organisaatioille suunnattu itsepalveluportaali, jossa voi tutustua, ottaa käyttöön ja hallita omia Suomi.fi-palveluitaan. Palveluun tunnistaudutaan varmennekortilla, mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla. Myös palvelukohtaiset käyttöehdot hyväksytään sivustolla. Organisaatio voi antaa tililleen käyttöoikeuksia myös oman asiointipalvelunsa ulkoisille toimijoille, kuten sovellustoimittajille.

Palveluhallinta sisältää Suomi.fi-palvelujen käyttöönottojen lomakkeita sekä teknisiä hallintaliittymiä, joiden avulla organisaatio voi tehdä eri ympäristöihin liittyvää järjestelmien asetusten määrittämistä itsepalveluna. Itsepalvelun tueksi uudella sivustolla on parannettu palveluita koskevaa ohjeistusta. Sisältöjä siirretään uudistettuina esuomi.fistä Suomi.fi-palveluhallintaan vaiheittain.

Käyttöönottojen jälkeen, jatkuvan palvelun aikana Suomi.fi-palveluja käyttävät organisaatiot näkevät häiriö- ja palveluilmoitukset Palveluhallinnan kautta joko julkisesti tai organisaatiokohtaisesti. Lisäksi sivustolla voi tarkastella ja ladata sähköisessä muodossa tilasto- ja raportointidataa, jota Suomi.fi-palveluista tuotetaan julkisesti tai organisaatiokohtaisesti.

Ohjeistusta Suomi.fi-palveluita hyödyntäville organisaatioille

Väestörekisterikeskus päättää Suomi.fi-palveluita jo hyödyntävien organisaatioiden osalta tietojen tuomisesta Palveluhallintaan palvelukohtaisesti. Käyttäjätunnusten (asiakastilin) saamiseksi palvelu edellyttää rekisteröitymistä nykyisiltäkin asiakasorganisaatioilta. Väestörekisterikeskus lähettää kaikille nykyisille asiakkaille tarkempaa ohjeistusta palvelukohtaisesti, kun rekisteröityminen ja Palveluhallinnan käyttöönotto tulee ajankohtaiseksi kunkin palvelun osalta.

Uudet organisaatiot tekevät Suomi.fi-palveluiden käyttöönoton normaalisti esuomi.fin kautta niin kauan, kunnes palvelun käyttöönotto siirtyy Palveluhallintaan. Myös jo aloitetuissa käyttöönotoissa tulee edetä esuomi.fin kautta. Palveluiden siirtymisen tarkempi aikataulu julkaistaan myöhemmin.

Ajankohtaisviestintä säilyy esuomi.fissä vuoden 2017 loppuun

Vaikka Suomi.fi-palveluiden käyttöönotto siirtyy Palveluhallinta-sivustolle, esuomi.fissä tiedotetaan edelleen ohjelman ja Suomi.fi-palveluiden ajankohtaisista asioista vuoden 2017 loppuun saakka. Myös tulevat infot, koulutukset ja tapahtumat löytyvät edelleen esuomi.fistä.

Ajankohtaiset uutiset ja muu viestintä siirtyvät vaiheittain myös Palveluhallinta-sivustolle. Palveluhallinta.suomi.fi korvaa esuomi.fin kokonaisuudessaan Suomi.fi-palveluiden ja niiden viestinnän osalta 1.1.2018.

Väestörekisterikeskus tiedottaa, kun Palveluhallinta-verkkopalvelu aukeaa kokonaisuudessaan. Verkkopalveluun voi käydä tutustumassa jo nyt osoitteessa palveluhallinta.suomi.fi.

Suomi.fi-palveluhallinnan ylläpidosta vastaa Väestörekisterikeskus.