Palveluväylän yhteistyömalli Viron kanssa

Kansallisen palveluväylän teknisenä pohjana olevan virolaisen X-Roadin sovelluskehityksen hallintamallista sekä muusta yhteistyöstä on sovittu Suomen ja Viron välillä. Suomessa palveluväylän kehitystyötä tehdään Väestörekisterikeskuksen (VRK) johdolla osana kansallista palveluarkkitehtuuriohjelmaa ja Virossa paikallisesta X-Roadista vastaa Riigi Infosüsteemi Amet (RIA, Information System Authority).

VRK ja RIA solmivat viime kesänä yhteistyösopimuksen (Cooperation agreement Fi-Est), jonka keskeiset kohdat ovat:

  • Ohjelmistoa kehitetään yhdessä ja työtä ohjaa yhteinen ohjausryhmä.
  • Ohjelmistokoodi halutaan pitää yhdessä päähaarassa, jonka varmistamiseksi sovitaan yhteinen hallintamalli.
  • Suomi saa koko ohjelmiston vastikkeetta ja saa koko ohjelmistokoodiin täydet oikeudet. Tämä tarkoittaa esimerkiksi, että Suomi saa halutessaan omalla päätöksellään avata koko X-Roadin lähdekoodin.
  • Yhteistyön perimmäisenä tavoitteena on kehittää hallintamallia yhteisen organisaation suuntaan. Organisaation suunnittelussa otetaan huomioon mahdolliset muut liittyjävaltiot.

 

Current workflow and target 2018

Current workflow and target 2018

Suomessa on esitetty puheenvuoroja, että Suomen tulisi toimia pontevammin lähdekoodin avaamiseksi – onhan X-Roadin koodin avaamisesta keskusteltu jo loppuvuodesta 2013 lähtien, jolloin pääministerit Jyrki Katainen ja Andrus Ansip sopivat X-Roadin tuomisesta Suomeen julkishallintomme tiedonsiirtoinfrastruktuurin pohjaksi (Memorandum of Understanding).

Emme tästä tavoitteesta suinkaan ole luopuneet, päinvastoin. Viro on ollut koodin avaamiseen varauksellinen ja Suomessa me taas emme ole halunneet avata koodia ilman RIA:n suostumusta, sillä pidämme hyvän yhteistyön jatkumista tärkeämpänä kuin koodin avaamisen kiirehtimistä. Ensimmäinen askel avoimuuden suuntaan on kuitenkin jo otettu ja Suomi avasi Viron suostumuksella liityntäpalvelimen lähdekoodin Suomen palveluväylän avajaisissa 18.11.2015. Palveluväylän GitHub-sivulta löytyy lähdekoodin lisäksi myös mm. yhteinen palveluväylän kehitysroadmap sekä backlog.

Seuraava askel avoimemman kehittämisen tiellä on keskustelun jatkaminen virolaisten kanssa X-Roadin keskuskomponenttien koodin avaamisesta. Myöskin avoimen käyttäjäyhteisön toimintaa on tarkoitus jatkaa, vaikkakaan tässä toiminnassa ei ainakaan toistaiseksi ole kyse varsinaisesta avoimesta kehittäjämallista. Sellaisen käynnistäminen saattaa tulla ajankohtaiseksi vaikkapa Suomen ja Viron yhteisen X-Road-organisaation käynnistymisen myötä. Kansallisen palveluarkkitehtuuriohjelman toimeenpanon aikana 2014-2017 kehittäminen tapahtuu suunnitellun mukaisesti palveluväylähankkeessa. Kahden valtion välisen organisaation pystyttäminen ei sekään käy käden käänteessä ja yhteinen hallintamalli on merkittävä virstanpylväs kohti tätä tavoitetta. Vaikka avoin kehittäminen ei vielä täysimittaisesti olekaan käynnissä, se on jo otettu huomioon yhteistyömallissa ja hyväksytty niin Suomessa kuin Virossakin. Olemme myös luonnollisestikin jo nyt kiinnostuneita vastaanottamaan ehdotuksia jo julkaistuun lähdekoodiin perustuvista parannuksista käyttäjäyhteisöltä tai muilta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vahvistus * Aikaraja ylittyi. Lataathan CAPTCHAn uudelleen painamalla päivitys-ikonia.