Palvelutietovarannon versio 1.7 julkaistaan 23.10.

Uusi versio aiheuttaa käyttökatkon maanantaina 23.10. klo 6.00–9.00. Suosittelemme, että tallennatte työn alla olevat muutokset ennen kyseistä ajankohtaa. Koulutusympäristö päivitetään samanaikaisesti tuotantoympäristön päivityksen yhteydessä.

Käyttöliittymän uudistukset

Käyttöliittymän visuaalista tyyliä ja sisältöjen haku- ja julkaisuprosessia on selkeytetty ja tiivistetty. Jokaisen sisältösivun ylälaidassa näkyvät paremmin mm. sisällön nimi ja prosessia ohjaavat painikkeet. Keskeytä-  Muokkaa/Tallenna- ja Julkaise-painikkeet löytyvät lomakkeen ylä- ja alalaidasta. Sisällön kieliversioita hallitaan lomakkeen ylälaidassa olevilla välilehdillä ja niiden tila näytetään väri-ikoneilla. Käyttäjälle näytettävät palautteet tietojen tallentamisesta ja virheistä näkyvät nyt paremmin, eivätkä jää sivun ylälaitaan piiloon.

Liitoksen lisääminen palvelun tai kanavan kautta

Palvelun tai kanavan luonnin sekä muokkauksen yhteydessä on mahdollista lisätä liitos, jos liitettävä palvelu tai kanava on olemassa. Palvelussa on mahdollista liittää myös yhteiskäyttöisiä kanavia. Kanavassa on mahdollista liittää vain oman organisaation palveluja. Liitoksessa ei ole vielä mahdollista antaa lisätietoja, ominaisuus on tulossa versiojulkaisuun 1.8. Liitoksen lisääminen palvelun tai kanavan kautta on tuettu myös rajapinnan kautta.

Ehdotetut kanavat

Liitetty pohjakuvaus voi sisältää ehdotettuja kanavia. Ehdotetut kanavat tulevat näkyviin pohjakuvauksen liittämisen jälkeen. Hyväksymällä ehdotetut kanavat liitos aktivoituu – muussa tapauksessa liitosta ei muodosteta. Ominaisuus on tuettu myös rajapinnan kautta.

Pohjakuvauksen liittäminen, vaihtaminen ja poistaminen

Pohjakuvauksen liittäminen ei avaa uutta sivua, vaan valinta tehdään palvelun luonnin tai muokkauksen yhteydessä. Jos pohjakuvaus vaihdetaan tai poistetaan, palvelulomakkeelle jäävät näkyviin pohjakuvaukselta tulleet Kohderyhmä- ja Palveluluokat-tiedot.

Aukioloaikamuutokset

Aukioloaikojen ehdotetun otsikkotiedon voi poistaa ja otsikko voi olla eri kieliversioittain. Aukioloaikojen esikatselussa ajat näytetään ennalta sovitussa järjestyksessä. Käyttäjä voi antaa neljä aukioloaikaa entisen kahden sijaan.

Pitkän tekstin kopiointi

Käyttäjä voi kopioida kenttään pidemmän tekstin, kuin mitä merkkimäärä sallii. Käyttäjä saa tästä tiedon ja laskuri kertoo ylimääräisten merkkien määrän. Tietoja ei kuitenkaan pysty julkaisemaan, jos kentissä on enemmän tietoa kuin enimmäismerkkimäärä.

Karttapisteen asettaminen käsin

Kartta aktivoituu, kun käyttäjä on antanut kadunnimen ja postinumeron. Tämän jälkeen käyttäjä voi itse määrittää karttapisteen.

Muita parannuksia

Tiivistelmäkenttä organisaatiolle – Organisaatiolomakkeelle on lisätty tiivistelmäkenttä.

Haku-sivu uudistettu – laajennetun haun saa näkyviin nuolesta.

Tabulaattorin käyttö – käyttäjä voi siirtyä kentistä toiseen tabulaattorin avulla.

Kielivertailu – Kielivertailussa valittuja kieliä voi editoida samanaikaisesti (esim. suomi-ruotsi, ruotsi-englanti)

Tallennukseen ja arkistointiin vaikuttavat muutokset

Lomakkeen tallentaminen luonnostilaan

Käyttäjä voi tallentaa lomakkeen luonnostilaan ilman kaikkien pakollisten tietojen syöttämistä. Käyttäjä ei voi kuitenkaan julkaista lomaketta, ennen kuin pakolliset tiedot on syötetty.

Automaattinen tallennus

Käyttöliittymä tekee automaattisen tallennuksen, jolloin mahdollisissa virhetilanteissa käyttäjä ei menetä kaikkia lisäämiään tietoja. Toiminto tapahtuu huomaamattomasti taustalla. Tämä ei poista käyttäjän tarvetta tallentaa, eli tietojen kuvaamisen lopuksi käyttäjää ohjataan tallentamaan tiedot (tietokantaan) Tallenna-painikkeella.

Palvelun arkistointi

Palvelun arkistointi arkistoi kyseisen palvelun kaikki versiot, myös julkaistun version.

Kieliversion luonnostilaan palauttaminen tai arkistointi

Julkaistun kieliversion voi palauttaa takaisin luonnostilaan tai sen voi arkistoida. Myös luonnostilaisen kieliversion voi arkistoida.

Rajapintamuutokset

Palvelutietovarannosta julkaistaan rajapintaversio 7, johon tuodaan uusia metodeja sekä päivitetään nykyisiä. Isoimmat muutokset kohdistuvat osoitetietojen syöttämiseen rajapinnan kautta. Lisäksi käyttäjä voi tehdä liitoksen palvelun tai kanavan kautta sekä ottaa pohjakuvauksella ehdotettuja liitoksia mukaan boolean-kentän avulla.

SourceID-kenttä on lisätty organisaation, palvelun ja kanavan GET-metodeihin. Tieto tulee näkyviin vain kirjautuneelle käyttäjälle, muutoin käyttäjä saa vastaukseksi Null.

Lisätietoa rajapintaan vaikuttavista muutoksista:

https://esuomi.fi/palveluntarjoajille/palvelutietovaranto/ptv-arkkitehtuuri/ptvn-ominaisuudet/

PTV-sisältöön tai julkaisuun liittyvät kysymykset: Väestörekisterikeskus, PTV-tuki, ptv-tuki[a]vrk.fi.

 

Henri Seulanto
Kirjoittaja työskentelee Palvelutietovarannon tuoteomistajana.