Palvelutietovarannon versio 1.3 ja lähdekoodit julkaistaan

Suomi.fi-palvelutietovarannon versio 1.3 on julkaistu 15.12.

Mitä uutta versio 1.3 tuo tullessaan?

 • Palveluiden ja asiointikanavien yhteen liittäminen uudella tavalla sekä lisätietojen antaminen liitoksille

Jatkossa käyttäjä voi valita useita palveluita tai asiointikanavia samalla kertaa. Käyttäjä voi tallentaa luomansa liitokset ja liitoksille annetut lisätiedot Tallenna-painikkeella tai jatkamalla Jatka yhteenveto -tilaan. Palveluiden ja kanavien liitoksen yhteydessä käyttäjä voi lisätä liitokselle kuvaustekstin sekä maksullisuuden tiedot. Aiemmin tehdyt liitokset säilyvät ennallaan, mutta eivät sisällä edellä mainittuja uusia ominaisuuksia. Käyttäjä voi käydä täydentämässä tietoja jo olemassa oleville liitoksille julkaisun jälkeen. Palvelun ja kanavan liitoksen lisätiedot eivät ole pakollisia, vaan liitos voidaan tehdä myös ilman näiden lisätietojen antamista.

 • Karttakoordinaatit

Organisaation ja palvelupisteen tiedoissa käyttäjä voi määrittää käyntiosoitteen. Tietojen tallennuksen yhteydessä PTV käy automaattisesti hakemassa annettujen tietojen perusteella osoitetta vastaavat koordinaatit. Osoitetietojen on oltava oikein määritelty, jotta koordinaatit tulevat Jatka esikatseluun -osiossa näkyviin. Aiemmin tallennettujen käyntiosoitteiden tiedoilla ei haeta koordinaatteja, vaan käyttäjän täytyy käydä ”päivittämässä” osoitetieto, jotta koordinaatit noudetaan.

 • Käytettävyysparannukset

Versioon 1.3 on tuotu lisää mahdollisuuksia määrittää aukioloaikoja (normaalit, vuorokauden yli menevät ja poikkeusaukioloajat). Myös puhelinnumero-, sähköposti- ja verkko-osoitekenttiä on yhdenmukaistettu.

 • PTV-sisältöjen kuvaaminen mahdollista myös ruotsiksi ja englanniksi

Palvelujen ja asiointikanavien sisältöjen kuvaaminen on jatkossa mahdollista myös ruotsiksi ja englanniksi. Käyttäjä voi itse valita ensimmäisen kieliversion (fi, sv, en). Kieliversioiden tilat ovat riippuvaisia toisistaan tämänhetkisessä julkaisussa. Esimerkiksi jos suomenkielinen versio on julkaistu, tulee ruotsin- tai englanninkielinen versio julkaistuksi heti tallennuksen jälkeen (tallennus mahdollista vain, kun pakolliset tiedot on syötetty). Myös osa kieliversioiden tiedoista täydentyy automaattisesti ensimmäisenä täytetyn kielen perusteella. Haku kohdentaa vain yhtä kieltä kohden. Jos haet palvelua ruotsin tai englanninkielisen nimen mukaan, valitse haluamasi kieli pudotusvalikosta.

 • OPEN API -rajapinnan versioituminen

API-rajapintamuutokset kätkeytyvät API-versioiden taakse, jolloin uuden rajapinnan julkaisun yhteydessä vanha rajapinta toimii moitteettomasti.

Palvelutietovarannon lähdekoodi avoimeksi

Ensimmäinen Suomi.fi-palvelutietovarannon lähdekoodi on julkaistu avoimena lähdekoodina 15.12.2016. Koodi on saatavilla GitHub-palvelun kautta. Avoimen rajapinnan palauttamat tiedot ovat käytettävissä CC0-lisenssillä, eli tietoja voi hyödyntää vapaasti. Avoimen rajapinnan (Open API) kautta tietovarantoon tallennettua tietoa voi hyödyntää kuka tahansa missä tahansa verkkopalvelussa. Palvelutietovarannossa olevat tiedot ovat sisällön osalta täysin julkista ja teknisesti avointa dataa, jota voidaan käyttää ja hyödyntää eri tarkoituksiin niin hallinnossa kuin yksityisellä sektorilla.

Suomi.fi-palvelutietovaranto on Suomessa saatavilla olevien, ensisijaisesti julkisten palvelujen, hakemisto. Palvelutietovarantoon kuvataan palvelut, joita tarjotaan kansalaisille, yrityksille tai viranomaisille. Tietojaan kuvaavat kunnat sekä valtionhallinnon organisaatiot, ja myöhemmin mukaan voivat tulla myös yksityiset toimijat. Yksityisillä toimijoilla on oikeus käyttää PTV:tä palvelujen koskevien tietojen tarjoamiseen viimeistään 1.7.2017. Palvelutietovarannossa palveluille annetaan metatiedot, joita ovat ontologiakäsitteet (eli vakioidut, kansallisiin käsitteistöihin kuuluvat termit) ja erilaiset luokitukset.

Lisätietoa uuden version muutoksista esuomi.fistä: https://esuomi.fi/palveluntarjoajille/palvelutietovaranto/ptv-arkkitehtuuri/ptvn-ominaisuudet/

Henri Seulanto

Kirjoittaja työskentelee Palvelutietovarannon tuoteomistajana.

2 replies
 1. Mikko Laukkanen
  Mikko Laukkanen says:

  Minulle jäi hiukan epäselväksi tämän lauseen tarkoitus: ”Yksityisillä toimijoilla on oikeus käyttää PTV:tä palvelujen koskevien tietojen tarjoamiseen viimeistään 1.7.2017.” Tarkoittaako että yksityiset toimijat pääsevät viimeistään silloin kuvaamaan omia palvelujaan, mahdollisesti jo aiemminkin?

  Vastaa
  • Annette Hotari
   Annette Hotari says:

   Hei Mikko, kiitos kysymyksestäsi. Suurimmalla osaa julkisesta sektorista on lakiin pohjautuva PTV:n käyttövelvoite – eli ko. organisaatioiden tulee liittyä PTV:n käyttäjäorganisaatioiksi, hyväksyä käyttöehdot ja tuottaa palvelujaan koskevat tiedot 1.7.2017 mennessä PTV:hen. Yrityksillä ja muilla toimijoilla on lakiin pohjautuva PTV:n käyttöoikeus – eli oikeus tuottaa palvelujaan koskevia tietoja PTV:hen. Tällä hetkellä tietoja PTV:hen tuottavat pääosin ne toimijat, joilla on käyttövelvoite. Mukana on tällä hetkellä yrityksiä, jotka tuottavat lakisääteisiä palveluja kunnassa, esim. kuntien vesilaitoksia.

   Käyttöoikeudellisten osalta avaamme PTV:n käyttöä vaiheittain, kuitenkin niin, että sinne on mahdollista tuottaa tietoja viimeistään 1.7.2017.

   Kaikilla on mahdollista hyödyntää PTV:hen tallennettuja tietoja PTV:n OUT-rajapinnan kautta jo nyt.

   Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vahvistus * Aikaraja ylittyi. Lataathan CAPTCHAn uudelleen painamalla päivitys-ikonia.