Palvelunäkymien alpha-versio on valmistunut ja palvelutietovarannon kehittämistyö etenee

Palvelunäkymät –hankkeessa toteutetaan uusi yhteinen versio Suomi.fi ja Yrityssuomi.fi portaaleista.

etusivu_v2_3_2Palvelun käyttäjä:

 1. pystyy hakemaan julkisia palveluja ja niiden tietoja sekä opastavia sisältöjä eri rooleissa (kansalainen, yritys, virkamies),
 2. näkee kootusti omia tai edustamansa organisaation perusrekistereissä olevia tietoja,
 3. saa herätteitä ja suosituksia itselle tai organisaatiolleen ja
 4. saa itselleen tai edustamalleen yritykselle/yhteisölle toimitetut sähköiset tiedoksiannot ja päätökset ja voi viestiä eri  organisaatioiden kanssa

Hankkeessa toteutetaan myös kansallinen palvelutietovaranto (PTV). Palvelutietovaranto sisältää yhdenmukaisesti kuvatut julkiset palvelut ja  niiden kanavat rakenteisessa ja koneluettavassa muodossa. Kaikki julkisen hallinnon organisaatiot tulevat kuvaamaan palvelunsa kansalliseen palvelutietovarantoon. Palvelutietovaranto koostuu:

 • organisaatiorekisteristä (organisaation tiedot)
 • palvelurekisteristä (organisaation palvelut ja palvelukanavat)
 • palvelupisterekisteristä (fyysiset palvelupisteet)
 • esteettömyyssovelluksesta (palvelupisteiden esteettömyystiedot)
 • avoimesta rajapinnasta josta em. tiedot ovat saatavilla (2016 aikana integroitavissa myös tietojen vienti palvelutietovarantoon)
 • käyttöliittymistä joilla ko. tietoja voidaan tallentaa manuaalisesti.

Kehitystyön eteneminen

suomifi_palvelut_hakuPalvelunäkymien ja palvelutietovarannon kehittämistyö etenee suunnitellussa aikataulussa. Palvelunäkymien alpha-versio on juuri valmistunut. Alpha versio sisältää teknisen toteutuksen:

 • organisaatio-, palvelu- ja palvelupistetietojen hakemiseen ja selaamiseen
 • palveluoppaiden selaamiseen
 • vahvaan tunnistautumiseen uuden tunnistuspalvelun kautta
 • omien tietojen noutamiseksi palvelunäkymiin palveluväylän läpi
 • sisällöntuotantosovelluksen perustoiminnallisuudet

Lisäksi Suomi.fi – Omat viestit toimintojen (ns. viestinvälityspalvelu, eli nykyisen asiointitili-palvelun seuraaja) määrittely on alkanut yhdessä Valtorin kanssa ja hallinnon karttapalvelun uuden version kehittäminen edistyy aikataulussa Maanmittauslaitoksen kanssa.

ptv_palvelu_alphaKansallisen palvelutietovarannon osalta toteutus on edennyt:

 • organisaatiorekisteri on testattavana
 • palvelurekisteri on toteuttavana
 • palvelupisterekisteri on määriteltävänä
 • rajapinnat ovat määriteltävänä

Palvelunäkymien ensimmäinen versio, beta.suomi.fi, viedään tuotantoympäristöön joulukuussa 2015. Julkaistava versio ei ole sisällöllisesti vielä kovin kattava, mutta sisältää palvelunäkyminen peruskäyttökokemuksen, mukaan lukien vahvan tunnistautumisen ja pääsyn ensimmäisiin käyttäjän omiin perusrekisteritietoihin. Tavoitteena on kerätä loppukäyttäjiltä palautetta palvelun käyttöliittymistä ja toiminnallisuuksista kehitystyön tueksi. Beta-version kehittäminen jatkuu joulukuun ensimmäisen julkaisun jälkeen koko vuoden 2016 ajan. Uusia ominaisuuksia tuodaan käyttäjien kokeiltavaksi kuukausittain julkaistavien versioiden myötä.

Ennen joulukuuta valmistuvat palvelutietovarannon organisaatiorekisteri ja palvelurekisteri. Kyseiset toiminnot ovat julkisen hallinnon organisaatioiden pilotoitavissa marras-joulukuusta lähtien.

Ilmoittaudu nyt mukaan pilotoimaan palvelunäkymiä tuomalla omia tietoja palvelunäkymiin ja ottamalla käyttöön kansallinen palvelutietovaranto.

Lue lisää ja ota yhteyttä sähköisellä lomakkeella tai lähettämällä yhteydenottopyyntö sähköpostiosoitteeseen kapa-asiakaspalvelu (at) vrk.fi

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vahvistus * Aikaraja ylittyi. Lataathan CAPTCHAn uudelleen painamalla päivitys-ikonia.