MyData Hackathonissa etsittiin ratkaisuja julkiselle sektorille

Yli kaksikymmentä joukkuetta ja sata kehittäjää etsi innovatiivisia ratkaisuja henkilökohtaisen datan käytölle MyData Hackathonissa Helsingin Kulttuuritalolla 31.8.-1.9. Tapahtuman kumppanit, muun muassa OP-pankki, HSL ja S-Ryhmä, antoivat kehittäjien käyttöön kasan dataa ja rajapintoja, joiden pohjalta kehitystyötä tehtiin tiiviisti kahden vuorokauden ajan. Tapahtuman MyData-hengen mukaisesti joukkueet kehittivät sovelluksia ja konsepteja, jotka helpottavat kansalaisten oman, henkilökohtaisen datan läpinäkyvyyttä, ymmärrystä ja hallinnointia. Myös Kansallinen Palveluarkkitehtuuri oli mukana haastamassa joukkueet keksimässä uusia käyttötapoja julkisen sektorin tietovarantoihin säilötylle henkilökohtaiselle datalle. Lopputuotoksina joukkueet esittelivät tapahtuman tuomaristolle muun muassa henkilökohtaista rahankäyttöä helpottavan sovelluksen sekä mobiiliapplikaation, joka kerää yhteen kaiken henkilökohtaisen liikkumista koskevat datan ja palvelut.

Mukaan mahtui myös ratkaisuja julkishallinnon palveluihin. TIE-niminen joukkue (lyh. Transparent, interactive evaluation) kehitti tapahtuman aikana oppilaitoksille suunnatun palvelun, joka henkilökohtaista oppimis- ja arviointidataa visualisoimalla tehostaa oppimisprosessia alakoulusta aikuiskoulutukseen.

”Alustava ajatus sovelluksesta tuli muutama päivä ennen hackia, mutta ajatus kristallisoitui vasta ensimmäisenä iltana”, kertoo Juhani Koivuviita, yksi joukkueen jäsenistä. Tarve TIEn kaltaiselle sovellukselle nousee Koivuviidan ja joukkuetoveri Peter Fagerströmin mukaan hurjaa vauhtia muuttuvan maailman oppimiselle asettamista vaatimuksista. ”Oppimista ja sen arviointia pitää muuttaa prosessimaisempaan muotoon ja tuloksia selkeämmin oppijalle näkyväksi”, Koivuviita ja Fagerström toteavat. Koulutusmaailma on kummallekin miehelle tuttu: Koivuviita on työskennellyt opettajana ja pienen koulun rehtorina, Fagerströmillä puolestaan on koulutusalan yritys.

TIE-joukkue sai 48 tuntia kestäneen kehitystyönsä aikana mentorointia myös Kansallisen palveluarkkitehtuurin parissa työskenteleviltä henkilöiltä. KaPAn asiointivaltuudet-hankkeen parissa työskentelevä Risto Ollikainen antoi neuvoja joukkuetta julkisella sektorilla erityisen tärkeistä henkilötietosuoja-asioista ja tunnistautumisen sekä sähköisten valtuuksien merkityksestä.

Fagerström ja Koivuviita kehuvat Ollikaisen panosta kehitystyössä. ”Henkilötietosuojan tyyppiset jutut ovat sellaisia, joita opetusalan taustasta tuleva henkilö pitää sen verta itsestäänselviä, ettei niitä osaa painottaa”, Koivuviita sanoo.

Koivuviidan ja Fagerströmin mukaan hackathon oli hauska ja hyödyllinen kokemus, ja pikavauhtinen työnteko hyvä tapa kehittää palvelua. Koivuviidalle hackathon-kokemus oli ensimmäinen, Fagerströmille toinen. Hackin ensimmäisenä yönä miehet kertovat nukkuneensa noin neljä tuntia, toisena kuusi. Kova työnteko kuitenkin kannatti: TIE nousi hackissa viiden parhaan työn joukkoon, ja pokkasi itselleen 1000 euron palkinnon.

Kansallinen palveluarkkitehtuuri osallistuu myös marraskuun lopussa järjestettävään Ultrahack-hackathoniin. Katso KaPAn Hack the Nation-haasteen yksityiskohdat täältä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vahvistus * Aikaraja ylittyi. Lataathan CAPTCHAn uudelleen painamalla päivitys-ikonia.