Kuntalaisten lomakeasiointi hoituu tietoturvallisesti ja kätevästi Suomi.fi-viestien avulla

Kunnissa monet asiat hoituvat verkkolomakkeiden kautta. Lomakkeen kulun pitää olla ehdottoman tietoturvallista, sillä niissä käsitellään usein henkilötietoja ja jopa arkaluontoisia tietoja. Tärkeää on myös varmistua, että kuka tahansa ei voi ilman suostumusta hoitaa toisen henkilön asioita. Helppo ratkaisu luotettaviin lomakkeisiin on Suomi.fi-viestit.

Suomi.fi-viestien avulla kuntien asiakaspalvelu voi olla entistä parempaa. Lomakkeiden tulee jatkossakin löytyä kunnan verkkosivuilta tai muusta asiointikanavasta, jota kuntalaiset ovat tottuneet käyttämään.

– Viestit-palvelun avulla kunnan sivuille voi rakentaa nopeasti ja kustannustehokkaasti tietoturvallisia asiointipalveluita kuten ajanvarauksia, potilaskertomusten lähettämistä tai tietopyyntöjä, kertoo johtava asiantuntija Hannu Korkeala Väestörekisterikeskuksesta.

Lomakkeen tiedot kulkevat tietoturvallisesti

Väestörekisterikeskuksen kehittämän Viestit-palvelun voi kytkeä lomakkeen taustalle, eli kuntalainen tulee samalla ottaneeksi Viestit käyttöönsä. Viestit-palvelu kannattaa kytkeä lomakkeisiin, joissa kulkee henkilötietoa tai muuten arkaluontoista tietoa tai joihin vastaamiseen tarvitaan turvallinen kanava.

Lomakkeiden tiedot kulkevat suojattuna verkkosivustolta Viestit-palveluun, mikä mahdollistaa arkaluontoisenkin tiedon käsittelyn. Viranomaisen antama vastaus kulkee niin ikään suojattuna Viestit-palveluun eikä esimerkiksi kuntalaisen henkilökohtaiseen sähköpostilaatikkoon.

Vahva tunnistautuminen pienentää väärinkäytösten uhkaa

Viestit-palvelun avulla verkkolomakkeeseen saadaan rakennettua asiakkaan vahva tunnistautuminen ilman, että kunnan tarvitsisi hankkia oma tunnistuspalvelu. Lomakkeen täyttäjältä vaaditaan vahva tunnistautuminen joka asiointikerralla. Näin voidaan varmistua siitä, että asiaa hoitaa oikea henkilö. Samalla varmistuu, että vastaukset ohjautuvat oikealle henkilölle.

Vastaukset ja päätökset sekä itse lomakkeen kopio löytyvät helposti kuntalaisen omasta Viestit-postilaatikosta Suomi.fi-verkkopalvelusta. Ensimmäisellä lomakkeentäyttökerralla kuntalaisen tulee antaa suostumus viranomaispostin vastaanottoon Viestit-postilaatikon kautta. Kuntalainen antaa samalla suostumuksen siihen, että muutkin kuin kyseistä lomaketta koskevat viranomaisasiat tulevat jatkossa Viestit-palveluun. Viranomaispostin löytyminen yhdestä paikasta helpottaa kuntalaisen asiointia huomattavasti. Suostumuksen voi koska tahansa poistaa Viestit-palvelun asetuksissa Suomi.fi-verkkopalvelussa, jos tulisi katumapäälle.

Kunnan tehtävälista Viestit-palvelun käyttöönottoon:

  1. Liitä virasto Viestit-palveluun. Liittyä voi kevyemmin sähköpostiliitynnällä tai tekemällä ohjelmistointegroinnin Web Service-rajapinnan avulla. Väestörekisterikeskus ei peri liittymisestä maksua, mutta liitettävälle palvelulle on kuitenkin haettava käyttölupa Väestörekisterikeskukselta.
  2. Mieti paikka lomakkeelle esim. kunnan omassa verkkopalvelussa.
  3. Luo lomake sivuille ja paluusivu sille.
  4. Mieti lomakkeen käsittelyprosessi, jos sitä ei vielä ole.

Lisätietoa:

Johtava asiantuntija, Hannu Korkeala, Väestörekisterikeskus. p. 0295 535 071, etunimi.sukunimi@vrk.fi