KaPA mukana Ultrahackissa ratkaisemassa julkishallinnon haasteita

Kehittäjätapahtuma Ultrahackin finaalitapahtumassa 25.-27.11. ratkaistiin niin julkishallinnon, finanssialan kuin liikkumisenkin digitaaliajan haasteita uusimpia rajapintoja, dataa ja tekniikkaa käyttäen. Suomi.fi-palvelut isännöi omaa Hack the Nation -haastekokonaisuuttaan, jonka alla omia alahaasteitaan tarjosivat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Tilastokeskus. Suomi.fi-palvelut päätti intensiivisen viikonlopun jälkeen palkita kaksi joukkuetta. Pääpalkinnon voittajaksi julistettiin Consent Gateway -niminen kansainvälinen joukkue.

– Verkon tietosuojakäytännöt eivät ole kovin selkeitä ja siksi ihmiset eivät ymmärrä, mihin suostuvat, kun he rastittavat sen hyväksyn-laatikon, kertoo Harri Honko, yksi joukkueen jäsenistä.

– Consent Gateway on joukko työkaluja, joiden avulla suostumuksen antamisesta voi tehdä läpinäkyvää ja helpposelkoista, ja se oikoo mutkia myös organisaation näkökulmasta, hän

KaPAn tuomarit Eetu Jokela (oik.) ja Heidi Heikkilä luovuttivat haasteen pääpalkinnon Consent Gatewayn Mark Lizarille. Kuva Veeti Haapsamo.

KaPAn tuomarit Eetu Jokela (oik.) ja Heidi Heikkilä luovuttivat haasteen pääpalkinnon Consent Gatewayn Mark Lizarille. Kuva Veeti Haapsamo.

jatkaa. Hongon lisäksi voittoisaan joukkueeseen kuuluvat Joss Langford, Samuli Tuoriniemi, Mark Lizar, Petteri Ponsimaa ja Jani Yli-Kantola.

Hongon mukaan Consent Gateway sai innoituksensa monestakin lähteestä.

– Ajatus alkoi kansainvälisisitä standardisointiyrityksistä, MyData-ajattelun aallosta ja tulevista säännöksistä, jotka tulevat muuttamaan henkilökohtaisen datan tietosuojakäytäntöjä EU:ssa. Ajattelimme, että avointa teknologiaa käyttävä työkalu, joka lisäisi yritysten ja organisaatioiden valmiutta vastata EU:n yksityisyydensuojasäännöksiin olisi loistava idea.

Tuomariston jäsenen ja KaPAn testikoordinaatttori Heidi Heikkilän mukaan Consent Gateway tahdottiin palkita sen yhteiskunnallisen tärkeyden vuoksi.

– Yksityisyydensuoja ja henkilökohtaisen datan hallinta ovat merkittäviä tulevaisuuden kysymyksiä, ja niitä varten tarvitaan uusia ratkaisuja. Consent Gatewayn palvelulla on potentiaalia sovellutuksiksi niin julkiselle kuin yksityisellekin sektorille. Työ oli valmiin oloinen niin front- kuin backendin sekä bisnesmallin suhteen, Heikkilä toteaa.

Consent Gateway teki Ultrahack-viikonlopun aikana töitä muun muassa käyttöliittymän ja sen integraatioiden kanssa, Harri Honko kertoo. Seuraavaksi projekti keskittyykin erityisesti tuotteistukseen ja palvelumuotoiluun.

– Tulevina viikkoina alamme lähestyä ensimmäisiä pilottiasiakkaita turvataksemme rahoitusta Consent Gatewayn tuotteistusta varten ja myös lisätäksemme suunnittelun ja kehityksen resursseja.

Myös KaPAn Palvelutietovarannon rajapinnalle kehitettiin uutta käyttöä

Pääpalkinnon lisäksi KaPA-tuomaristo päätti palkita erikoismaininnalla Feedback App -nimisen projektin. Feedback App on työkalu, jonka avulla julkishallinnon organisaatiot voivat saada kansalaispalautetta palveluistaan ja palvelupisteitään. Se hyödyntää Suomi.fi-palvelutietovarannon avointa rajapintaa. Projekti saikin tuomaristolta tunnustuksensa juuri PTV:n avoimen rajapinnan rohkeasta häkkäämisestä.

– Sovelluksella on tarkoitus auttaa Palvelutietovarannon tietojen pitämisessä ajantasaisena. Se on tärkeää, koska ihmiset käyttävät sitä vain, jos tietoja päivitetään, kertoo sovellusta viikonlopun aikana kehittänyt Bernhard Korjonen.

Seuraavaksi edessä on hänen mukaansa idean työstämistä eteenpäin konkreettisesti.

– 70-80 prosenttia työstä on nyt valmiina, loput työstä on sen kääntämistä koodiksi. Sitä varten tarvitsenkin koodarin, yhden miehen joukkue kertoo.

Korjonen kehui hackathonin ilmapiiriä.

– Sain paljon uusia ajatuksia jo muita projekteja seuraamalla. Pidin viikonlopun tunnelmasta, se oli todella jännittävä ja inspiroiva. Täällä sain myös keskityttyä työhön paremmin kuin kotona, hän kertoo.

Tuotepäällikkökin innostui luovasta ilmapiiristä

Viikonlopun aikana kapalaiset mentoroivat haasteen kanssa työskennelleitä hackaajia. Kuva Eetu Jokela.

Viikonlopun aikana kapalaiset mentoroivat haasteen kanssa työskennelleitä hackaajia. Kuva Eetu Jokela.

Kansallisessa palveluarkkitehtuuriohjelmassa tuotepäällikkönä työskentelevä Henri Seulanto toimi Ultrahack-viikonlopun aikana yhtenä Hack the Nation -haasteen mentorina. Mentoreiden tehtävänä on auttaa joukkueita ymmärtämään paremmin haasteessa käytettäviä teknisiä resursseja tai yleisemmin haastekenttää. Seulannolle Ultrahack 2016 oli ensimmäinen hackathon-kokemus.

– Olin todella positiivisesti yllättynyt! Hack oli täynnä lahjakkaita ja innokkaita ihmisiä sekä älytön määrä uusia, rohkeita ideoita, Seulanto sanoo.

Tapahtuman parasta antia olikin Seulannon mukaan juuri uusien ihmisten tapaaminen ja ajatusten vaihtaminen.

– Oli todella hienoa nähdä, että jotkut ihmisest löysivät rajapintamme luokse ja ottivat selvää siitä, mitä se mahdollistaisi, hän kertoo.

Ultrahack tuskin jäi myöskään tuotepäällikkö Seulannon viimeiseksi hackathoniksi.

– Aion ehdottomasti osallistua jatkossakin vastaavanlaisiin tapahtumiin, jos vain mahdollisuus tulee. Tämä oli hieno paikka jakaa tietoa ja oppia itse lisää yhteiskunnan jokapäiväisistä haasteista.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vahvistus * Aikaraja ylittyi. Lataathan CAPTCHAn uudelleen painamalla päivitys-ikonia.