Devaajana scrumissa – ohjelmistokehittäjän arkea KaPAssa

  • Kuka: Riku Kokko
  • Mitä: Ohjelmistokehittäjä
  • Missä: Suomi.fi-asiointivaltuudet

Riku Kokon tehtävänä on kehittää Asiointivaltuudet-palvelun taustapalveluita ja käyttöliittymiä. Ohjelmistoyritys Goforella työskentelevä Kokko tuli mukaan projektiin viime vuoden lokakuussa. Mies työskentelee osana scrum-tiimiä, jossa palvelua kehitetään ketterin menetelmin kahden viikon sprinteissä eli kehitysjaksoissa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että sprintin aikana ratkaistaan ja tuotetaan etukäteen määritellyt tehtävät, jotta Asiointivaltuudet-palvelu kehittyy sille suunnitellussa aikataulussa.Ohjelmistokehittäjä Riku Kokko

Tyypillinen työpäivä alkaa tiimin kokoontumisella, jossa käydään läpi jo tehdyt ja tulevat työt. Asiointivaltuuksien scrum-tiimi koostuu scrum-masterista ja seitsemästä devaajasta eli kehittäjästä. Ohjelmistokehittäjän työ on pitkälti koodaamista, ongelmien ratkaisua ja erilaisten mallien testaamista. Ensin Kokko saa toiveen siitä, millainen palvelun tietty osa pitäisi olla. Tämän jälkeen hän pyörittelee mielessään, miten tehtävän voisi ratkaista ja lähtee toteuttamaan. Ohjelmistovirheiden välttämiseksi aikaansaatua tuotosta myös testataan ja mahdollisesti parannetaan. Testaus varmistaa myös sen, että lopputulos on kokonaisuudessaan toimiva.

Tähän mennessä haastavinta on ollut palvelussa käytettävä täysin uusi aihealue, johon voi onneksi soveltaa tuttuja tekniikoita. Palkitsevimmaksi asiaksi mies listaa työssään tiimissä vallitsevan hauskan ja välittömän ilmapiirin sekä erilaisten ongelmien ratkomisen palvelun kehittämiseksi.

Kokko on aiemmin työskennellyt esimerkiksi laitevalmistajien sovellusten ja ohjelmistojen parissa. Vaikka itse ohjelmistotyö on yllättävän samanlaista, eroaa KaPA muista projekteista, koska siinä rakennetaan täysin uudenlaista palvelua. Etuna on, että valtaosa Suomi.fi-palveluiden scrum-tiimeistä istuu samoissa tiloissa, jolloin voi olla helposti yhteydessä myös muihin tiimeihin. Mielen virkeänä työpäivänä keskellä pitää tauoilla pelattava pöytäjalkapallo.

Tällä hetkellä Suomi.fi-asiointivaltuuksien kehittäminen on siinä vaiheessa, että perusrekisterit on integroitu asiointivaltuuksiin, eli palvelu palauttaa jatkojalostetun vastauksen perusrekistereistä. Samalla rakennetaan myös valtuusrekisteriä, jonka avulla tallennetaan tulevaisuudessa valtuuksia, jotka eivät ole saatavilla nykyisistä perusrekistereistä. Asiointivaltuuksien scrum-tiimi koostuu Goforelta, Cybercomilta, Codemeniltä ja Pojosoftilta hankituista kehittäjistä. Heidän toimintaansa ohjaa tuoteomistaja.

KaPAsta lisää myös Goforen sivuilla.

Esittelemme esuomi.fissä kesän ajan kansallista palveluarkkitehtuuria rakentavia henkilöistä koodarista kehittämispäällikköön.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vahvistus * Aikaraja ylittyi. Lataathan CAPTCHAn uudelleen painamalla päivitys-ikonia.