Beta.suomi.fi – yhdessä kehittäminen alkaa nyt

Olemme avanneet 15.12.2015 palvelunäkymien ensimmäisen julkisen version osoitteessa beta.suomi.fi. Palvelussa voit tutustua kansalaisen palvelunäkymän käyttökokemukseen.

Selvyyden vuoksi: emme julkaise valmista palvelua, vaan aloitamme nyt palvelun kehittämisen avoimesti ja julkisesti yhdessä käyttäjien kanssa. Kehitystyö jatkuu suunnitellusti vuosien 2016–2017 ajan. Uusia ominaisuuksia ja sisältöjä tuodaan käyttäjien kokeiltavaksi nopeimmillaan jopa viikoittain.

Kehittämishankkeen esittelyvideo.

Ensimmäinen versio

Palvelunäkymien ensimmäinen julkinen versio sisältää:

 1. Mahdollisuuden selata ja hakea palveluja, organisaatiota ja palvelukanavia tulevan palvelutietovarannon sisältämässä muodossa (yhdenmukaisesti kuvatut julkiset palvelut). Alkuvaiheessa mukana on palvelutietoja Väestörekisterikeskukselta, Valtiokonttorilta, Maistraateilta, Verohallinnolta ja Mikkelin kaupungilta.
 2. Mahdollisuuden hakea ja selata palveluoppaita, jotka kokoavat yhteen tietoa ja palveluja käyttäjän eri elämäntilanteissa. Alkuvaiheessa mukana ovat nykyisestä Suomi.fi:stä siirretyt ja muokatut palveluoppaat:
  1. Työttömän opas
  2. Vakavasti sairastuneen opas
  3. Ikääntyvän opas
  4. Kansalaisen oikeudet
  5. Kuoleman kohdatessa
 3. Mahdollisuuden tunnistautua vahvasti palveluun käyttäen uutta Suomi.fi-tunnistaminen palvelua.
 4. Mahdollisuuden noutaa vahvasti tunnistettuna otoksia omista tiedoista eri rekistereistä: aluksi henkilötietoja väestötietojärjestelmästä ja pian myös ajoneuvoihin, kiinteistöihin ja muihin rekisteritietoihin liittyviä tietoja. Ei-tunnistettuna käyttäjä voi myös selata rekistereitä ja katsoa niiden sisältämiä mallisisältöjä.
 5. Mahdollisuuden antaa palautetta kehitettävästä palvelusta.

Vuoden 2016 alkupuolella käynnistämme myös asiakasraatitoiminnan, johon kutsutaan mukaan palvelun loppukäyttäjiä (kansalaiset, yrittäjät, viranomaiset). Nykyiset julkisen hallinnon ja yritysten referenssiryhmät jatkavat myös toimintaansa ensi vuonnakin.

Palvelunäkymien arvioitu aikataulu vuosille 2016–2017

 • Q1-Q2/2016: Kansallinen palvelutietovaranto valmis viranomaisen käyttöönotettavaksi
 • Q2/2016: Kansalaisen ’Omat viestit’ (viestinvälityspalvelu kansalaisille) tulee kansalaisen palvelunäkymään
 • Q2/2013: Viranomaisen näkymän beta avataan käyttäjien testattavaksi
 • Q3/2016: Beta.yrityssuomi.fi (yrityksen palvelunäkymä) avataan käyttäjien testattavaksi
 • Q4/2016: Yrityksen ’Omat viestit’ (viestinvälityspalvelu yrityksille) tulee yrityksen palvelunäkymään
 • Q1-Q2/2017: Suomi.fi siirtyy tuotantoon, ketterä kehitystyö jatkuu
 • Q1-Q2/2017: Viranomaisen palvelunäkymä siirtyy tuotantoon, ketterä kehitystyö jatkuu
 • Q3-Q4/2017: Yrityssuomi.fi siirtyy tuotantoon, ketterä kehitystyö jatkuu

Kehitystyön avaaminen

Vuoden 2016 alkupuolella avaamme palvelunäkymien kehittämistyötä julkisemmaksi. Ensimmäiseksi avaamme tähän mennessä tuotetun lähdekoodin ja yhteisen käyttöliittymien tyylioppaan avoimesti Githubiin. Samalla selvitämme mahdollisuuksia avata myös ketterien kehitystiimien työnohjaus (Jira) sekä tuotetun lähdekoodin laatu (Sonar) avoimeksi. Tavoitteenamme on avata niin työmme tulokset (beta-palvelu), lähdekoodit, työnohjaus kuin työn laatu julkiseksi niin pitkälle ja niin pian kuin mahdollista.

Palvelutietovarannon sisältöjen hyödyntämisen tukeminen

Palvelutietovarannon kehitystyön rinnalla käynnistämme keväällä projektin, jossa selvitämme mahdollisuudet tuottaa valmiit palvelutietovarannon integraatiot yleisimpiin verkkosivujen julkaisujärjestelmiin. Näin voimme tukea palvelutietojen tuottajia myös tietojen helpommassa hyödyntämisessä omissa verkkopalveluissaan.

Joulunaika 2015

Palvelunäkymät hankkeessa jatketaan toteutustyötä myös läpi juhlakauden, vaikkakin vähän pienemmin voimin eri tekijöiden lomaillessa eri aikoihin. Yhteydenotot palvelunäkymien ja palvelutietovarannon osalta kannattaa osoittaa KaPA-asiakaspalveluumme (kapa-asiakaspalvelu (a) vrk.fi).

Toivotankin tämän ensimmäisen julkaisun myötä oikein rauhaisaa joulua ja riemukasta uutta vuotta koko hankkeeni puolesta!

Lue lisää palvelunäkymistä

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vahvistus * Aikaraja ylittyi. Lataathan CAPTCHAn uudelleen painamalla päivitys-ikonia.