Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy – henkilön puolesta-asiointi yksityisellä sektorilla

Tietoturva ja yksityisyydensuoja ovat Yhtyneet Medix Laboratiot Oy:lle eräitä toiminnan tärkeimpiä perusperiaatteita. Käyttöönottoprojektissa Yhtyneiden Medix Laboratorioiden Kotinäyte-palveluun lisättiin Suomi.fi-valtuuksien avulla puolesta-asioinnin mahdollisuus, jotta palvelusta voi tietoturvallisesti tilata laboratorionäytteen esimerkiksi omalle lapselleen.

Tärkeimmät hyödyt

  1. Parempi tietoturva. Valtuudet-palvelun avulla varmistetaan, että laboratorionäyte tulee analysoitavaksi oikealla nimellä sekä henkilötunnuksella. Näin tuloksen näkee vain henkilö, jolla on siihen lakisääteinen lupa.
  2. Palveluiden mahdollistaminen. Monet Kotinäyte-palvelun laboratoriotestit tilataan lapsille, jolloin mahdollisuus puolesta-asiointiin on välttämätön. Jotain palveluita ei voisi tarjota ilman puolesta-asiointia.

Projektin yksityiskohtia

  • Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy:llä projektin kanssa työskenteli kaksi henkilöä. Teknisen toteutuksen rakensi HCI Productions Oy, jolta projektissa työskenteli yksi henkilö.
  • Projektin suurimmat haasteet liittyivät Valtuudet-palvelun teknisen rajapintaan. Väestörekisterikeskus tarjosi kuitenkin teknistä tukea ja ohjeistusta nopeasti.
  • Projekti valmistui aikataulusta etuajassa.

Projektin eteneminen

AiheAjankohta
Projektin käynnistysJoulukuu 2016
Puolesta-asiointi tuotantokäyttöönTammikuu 2017

Yhteistyö sujui mainiosti. VRK ohjeisti ja selvitti meille hyvin sekä käytännön- että teknisellä tasolla palvelun rakenteen ja toteutuksen. Projekti oli nopeasti hoidettu ja kaikki tapahtui sovitusti. Valmistumisajankohtakin oli etuajassa, mikä ei ole tyypillistä IT-projekteille.

Piia KalliokoskiMarket Access -päällikkö, Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy

Käyttöönottoprojekti oli meille erityisen tärkeä kahdestakin syystä. Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy oli Suomi.fi-valtuuksien ensimmäinen yksityisen sektorin käyttäjä. Projekti oli myös ensimmäinen WebAPI-liitynnällä käyttöönotettu asiointipalvelu ja toimii meille myös erinomaisena referenssitapauksena. Hyvä yhteistyö ja sujuva kommunikointi vauhdittivat projektin etenemistä.

Jenni KarriProjektisuunnittelija, Väestörekisterikeskus

Lisätietoja

Piia Kalliokoski
Market Access -päällikkö
Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy
050 364 7424
piia.kalliokoski@medix.fi

Jenni Karri
Projektisuunnittelija
Väestörekisterikeskus
050 5454 336
ext.jenni.karri@vrk.fi